כל מעצר הוא חוויה קשה. מעצר עד תום ההליכים, שעלול להימשך חודשים רבים, הוא כבר פגיעה קשה בכל אדם, כולל מי שכבר נשללה חירותו בעבר. במקרים כאלה מומלץ לפעול בכל הכלים המשפטיים האפשריים כנגד ההחלטה, וחשוב להדגיש שהחוק מציע כמה וכמה דרכי פעולה. בכתבה זו תמצאו פירוט של אלה האפקטיביות ביותר.
מעצר תום הליכים – על מה ולמה?
כשהתביעה מחליטה להגיש נגד אדם כתב אישום, היא מחויבת על-פי חוק להעביר לו ולעורך הדין שמייצג אותו את חומרי החקירה. בית המשפט רשאי להורות על מעצרו של אדם עד תום ההליכים רק אם העבירות שמיוחסות לנאשם מלמדות על מסוכנות משמעותית ובתנאי שבית המשפט מצא שבחומר הראיות נגדו ישנן “ראיות לכאורה” לביצוע העבירות שמיוחסות לו. במקרים מורכבים, חשוב להיעזר בעורך דין עבירות מין שמכיר את הדקויות של התחום. באופן כללי אפשר לומר שהמשמעות של “ראיות לכאורה” היא שלטעמו של בית המשפט יש חומר ראייתי שאם הוא יעבור את המבחנים בהליך העיקרי, עם שמיעת העדים וחקירתם הנגדית בידי ההגנה, הנאשם יורשע. זה כמובן לא סוף פסוק, אבל כדי לעבור את שלב מעצר עד תום ההליכים זו המשוכה שצריכה התביעה לעבור.
דחיית הדיון בבקשת המעצר לצורך בחינת חומרי החקירה
ניהול הדיון בבקשת המעצר עד לתום ההליכים הוא נדבך משמעותי מאוד עבור הנאשם, זהו השלב שבו יוכרע האם הוא ינהל את משפטו בעודו עצור או בעודו משוחרר. זו תקופה שיכולה להימשך זמן רב. לכן חשוב מאוד שהסנגור יגיע לדיון בהליך ה”תום הליכים” רק לאחר שהוא למד היטב את התיק ויודע לטעון ביחס לקיומן, העדרן או חולשתן של ה”ראיות לכאורה”. מקובל שכאשר התביעה מגישה כתב אישום ומבקשת את מעצרו של הנאשם עד לתום ההליכים, הסנגור מבקש לדחות את הדיון המהותי לתקופה מסוימת כדי שבזמן הזה יוכל לצלם את חומר החקירה ולהתכונן כראוי לדיון. בשלב הזה ניתן לבקש מבית המשפט לדחות את הדיון בנושא המעצר עד לתום ההליכים על-מנת לאפשר לעורך הדין לעבור על כל החומר.
מאידך, חשוב לדעת, ולא כל עורכי הדין מכירים את הפרקטיקה הזו, גם לפני לימוד החומר, אם הסנגור סבור שגם לו יוכחו “ראיות לכאורה” יש לבחון חלופת מעצר או שינויים לקולא בתנאים המגבילים – ניתן כבר בשלב זה לבקש הקלות ולשוב לדון ב”ראיות לכאורה” בהמשך הדרך לאחר לימוד התיק.
ערר או עיון מחדש?
על החלטה של בית המשפט בבקשת המעצר עד תום ההליכים ניתן להגיש ערר לערכאה גבוהה יותר אם הנאשם או המדינה סבורים שבית המשפט שגה. במקרים מסוימים, שימוש נכון בכלים המשפטיים עשוי להוביל לביטול כתב אישום. כמו כן ניתן להגיש לשופט שקיבל את ההחלטה בהליך ה”תום הליכים” בקשה לעיון מחדש אם הנאשם סבור שהשתנו הנסיבות מבחינת חלוף הזמן והמסוכנות או שבהליך העיקרי חלה תפנית שמהווה “כרסום ראייתי” בראיות נגד הנאשם.
הצגת חלופת מעצר באופן משכנע דבר נוסף וחשוב מאוד בשלב הדיון בהליך ה”תום הליכים” הוא הצגת חלופת מעצר באופן משכנע. בדרך כלל דרך זו מחייבת שיתוף פעולה של בני משפחה או אנשים קרובים לנאשם. לעתים בית המשפט נדרש בשלב בחינת החלופה לתסקיר של שירות המבחן וגם בהיבט זה חשוב מאוד שלנאשם יהיה ליווי משפטי מקצועי ומסור.
הדיון בבקשת המדינה לעצור נאשם עד לתום ההליכים הוא הליך דרמטי מבחינת הנאשם ושלילת החירות שלו, ויותר מהליכים אחרים הסיכויים להשיג תוצאה מיטבית עבור הנאשם תלויה בטיב הייצוג המשפטי שלו.
בכל מקרה חשוב לדעת שהמעצר עד לתום ההליכים יכול להימשך גם 9 חודשים, ולמעשה גם בנקודת זמן זו בית משפט רשאי להאריך את המעצר בעוד 90 יום. לכן, יש חשיבות רבה לבחירה מושכלת של עורך דין. עו”ד נתי רום התפרסם בזכות מאבקים בלתי מתפשרים למען לקוחותיו, ובהצלחות שרשם, כולל במקרים מורכבים.