תוחלת החיים היום ארוכה באופן משמעותי ביחס לכמה עשרות שנים אחורה. הרפואה המתקדמת מטפלת היום בבעיות רפואיות רבות וכך מאפשרת לאדם לחיות חיים ארוכים ומלאים. עם זאת, את איכות חייו של אדם ויכולתו להתנהל באופן עצמאי קובע לא רק מצבו הרפואי הפיזיולוגי אלא גם מצבו המנטלי. לצערנו, לאלצהיימר, דמנציה ומצבים אחרים הפוגעים ביכולתו של אדם לקבל החלטות ולנהל את ענייניו עדיין לא נמצאה תרופה. בעבר, הפתרון למצב בו אדם לא כשיר לנהל את ענייניו היה מינוי אפוטרופוס, מהלך שהוא מורכב והופך את אותו אדם לחסוי, סטטוס המונע ממנו לקבל החלטות ולשלוט בדברים. תיקון חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות שנעשה לפני מספר שנים הוליד פתרון חדש למצב של אי כשירות לקבלת החלטות והוא ייפוי כוח מתמשך. כאן מדובר על מסמך אותו עורך אדם מבעוד מועד, כאשר הוא כשיר לחלוטין לקבל החלטות. זהו ייפוי כוח עתידי הניתן לאדם אחד או יותר לנהל את חייו כאשר הוא לא יהיה כשיר לכך. זהו מהלך פשוט הרבה יותר מאשר מינוי אפוטרופוס. כל שיש לעשות הוא לחשוב על הדברים מראש ולא לחכות לרגע האחרון.
האם ייפוי כוח מתמשך יכול להחליף צוואה?
רבים אשר בודקים מה זה ייפוי כוח מתמשך עלולים להתבלבל בינו לבין צוואה. יתכן מאוד שאדם אשר עורך מסמך ייפוי כוח מתמשך יעדיף לערוך אצל אותו עורך דין גם צוואה. ישנם עורכי דין רבים המטפלים בנושאי ירושות וענייני משפחה וגם הוסמכו לערוך מסמכי ייפוי כוח מתמשך. ההבדל המרכזי בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה הוא שיישומה של צוואה אפשרית רק לאחר פטירתו של עורך המסמך. בנוסף, צוואה עוסקת בחלוקת עזבונו של המנוח בין היורשים. ניתן להוסיף גם תנאים לקבלת הירושה או בקשות נוספות אך המרכז הוא חלוקת הרכוש. מסמך ייפוי כוח מתמשך מיושם רק כאשר עורך המסמך נמצא בחיים ובתנאי שאינו כשיר לנהל את ענייניו. הבדל נוסף בין ייפוי כוח מתמשך לצוואה הוא שצוואה ניתן, אם כי לא מומלץ, לערוך באופן עצמאי. הדבר אינו מומלץ כיוון שהצוואה תקבל את תוקפה המשפטי רק לאחר שתוגש בקשה לקיום הצוואה. אז הצוואה נבדקת ועלולה גם להיפסל. עריכתה בעזרת עורך דין תמנע מצב זה. עם זאת מבחינה חוקית הדבר אפשרי. ייפוי כוח מתמשך, לעומת זאת, לא ניתן לערוך באופן עצמאי אלא רק בעזרת עורך דין אשר הוסמך לכך ע”י אגף האפוטרופסות שבמשרד המשפטים. לכן, שני מסמכים אלה אינם קשורים או תלויים זה בזה ולא יכולים להחליף זה את זה.
מה ניתן לכלול במסמך ואיך ניתן ליישם אותו בשעת הצורך?
כאשר אדם מחליט שברצונו לערוך מסמך ייפוי כוח מתמשך עליו, כאמור, לחפש עורך דין שהוסמך לכך ויש לו ניסיון בעריכת מסמכים אלה. עריכת המסמך בעזרת עורך דין בלבד נועדה להגן על עורך המסמך מפני מצבים בהם ישנה כפיה כלשהי על החלטותיו. במסמך קובע הממנה מי יהיו מיופי כוחו בעתיד. הוא יכול למנות מיופה כוח אחד לניהול כל ענייניו או למנות מספר מיופי כוח, כשכל אחד אמון על תחום אחר, למשל ניהול עניינים פיננסיים, ניהול עניינים רפואיים, עניינים אישיים ועוד. מעבר לכך, הוא יכול להשאיר הוראות כיצד ירצה שענייניו יתנהלו, בין אם לגבי דירה שבבעלותו והשכרתה, ניהול חשבון הבנק, טיפול בקרנות פנסיה, השקעות וחסכונות ועוד. הפעלת ייפוי כוח מתמשך אפשרית רק כאשר הממנה מוגדר כלא כשיר לנהל את ענייניו. ברירת המחדל להפעלת המסמך היא כאשר הממנה מוגדר כ”לא מבין בדבר”, הגדרה שנקבעת ע”י רופא המתמחה בכך, לרוב פסיכו גריאטר. כדי שהמסמך ייכנס לתוקף יש ליידע את מיופי הכוח המצוינים במסמך, למלא הצהרת כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך ולשלוח אותה לאפוטרופוס הכללי ולקבל את אישורו שמגיע תוך מספר ימים.
משרד עו”ד וולך קצוב הוסמך לערוך ולטפל במסמכי ייפוי כוח מתמשך. המשרד צבר ניסיון רב בתחום ועריכת המסמכים נעשית באופן מקצועי ויסודי. מוזמנים ליצור קשר.