בעקבות קריסת המצוק החופי בחוף סידנא עלי בהרצליה, המשרד להגנת הסביבה דורש לתקצב באופן מיידי את שלב ב’ בתוכנית הלאומית להגנת המצוקים בחופי ישראל, במטרה למנוע אסונות עתידיים ולהגן על הציבור והסביבה. הקריסה, בהיקף של כ-7,000 מ”ק, מדגישה את הצורך הדחוף במענה אפקטיבי לאתגרים שמצוקי החוף מציבים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, התייחסה לאירוע ואמרה: “קריסת המצוק ממחישה את הדחיפות בהשלמת התקציב לשלב ב’ בפרויקט ההגנות הימיות. הפרויקטים המוצעים בהרצליה, בת ים, אשקלון ואתרים נוספים נועדו לשמור על הציבור והסביבה. עלינו לפעול כעת במלוא המרץ כדי להבטיח שהחופים יישארו בטוחים ונגישים”.
תוכנית לאומית למניעת קריסות נוספות
בהתאם להחלטת ממשלה מס’ 1871, המשרד להגנת הסביבה מוביל ועדות בין-משרדיות בראשות מנכ”ל המשרד, אסף יזדי, שמטרתן לגבש וליישם פתרון כולל למצוקי הים התיכון. התוכנית הלאומית להשלמת ההגנה על המצוקים כוללת הקמת הגנות ימיות כמו שוברי גלים, גיאוטיובים והזנת חול – פתרונות שכבר הוכחו כאפקטיביים במסגרת שלב א’, שבו הושקעו 410 מיליון שקל.
כעת, המשרד מבקש להקצות 360 מיליון שקל נוספים להמשך הפעילות בארבע השנים הקרובות, לטובת מיזמים בערים כמו הרצליה, אשקלון ובת ים, ולמתן מענה למצוקים המסוכנים במוקדים נוספים.
החברה להגנת המצוקים: “הסכנה ברורה ומיידית”
מהחברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון נמסר כי קריסת המצוק בסידנא עלי ממחישה את הסכנה הברורה והמיידית הנשקפת למצוקי החוף. החברה, שפועלת כזרוע ביצוע של המשרד להגנת הסביבה, מדגישה את הצורך המיידי בתכנון והקמה של הגנות נוספות כדי למנוע קריסות דומות בעתיד.
רצועת החוף של ישראל, שאורכה כ-190 ק”מ, כוללת כ-45 ק”מ של מצוקים המצויים בסכנת התמוטטות בין חדרה לאשקלון. מצוקים אלו, בעיקר באזורים בהם יש רכסי כורכר, מתמודדים עם שחיקה טבעית ופעילות אנושית שפוגעת ביציבותם.
קריאה למשרדי הממשלה
המשרד להגנת הסביבה העביר לאחרונה הצעת מחליטים שמטרתה עיגון המשאבים להשלמת שלב ב’ בפרויקט ולהבטחת המשך הפעילות של החברה הממשלתית להגנות מצוקי החוף.
“על משרדי הממשלה לפעול יחד ולתקצב את המשך התוכנית הלאומית – למען ביטחונם של תושבי ישראל ושימור הסביבה החופית לדורות הבאים”, סיכמה השרה סילמן.